کاربرد گاز نیتروژن در صنایع غذایی

کاربرد گاز نیتروژن در صنایع غذایی

گاز نیتروژن یا ازت یکی از گاز های پر استفاده در تمامی صنایع به خصوص صنایع غذایی است. این عنصر گازی بی رنگ و بدون بو دارد و در دسته نافلز های جدول تناوبی قرار دارد.
کاربرد های گاز نیتروژن چنان گسترده است که در زندگی جانواران و انسان ها جریان دارد و موارد استفاده آن به راحتی قابل مشاهده است.
گاز نیتروژن از دسته گاز های بی اثر و خنثی به شمار می رود و به همین دلیل مهم در صنایع غذایی کاربرد فراوان دارد. برای تولید کننده و مصرف کننده بسیار مهم است که محصول خود را با همان کیفیت مورد انتظار دریافت کند. با استفاده از این گاز کیفیت محصول فرقی نکرده و این گاز هیچ اثر شیمیایی و فیزیکی روی محصول ندارد و فقط ماندگاری آن افزایش می یابد.

کاربرد های گاز نیتروژن

کاربرد های گاز نیتروژن در صنایع غذایی را می توان به دسته ها و طبقه بندی های متفاوتی تقسیم کرد:

• هوا زدایی:
یکی از موارد استفاده این گاز برای خارج کردن اکسیژن محیط است. برای خارج کردن اکسیژن موجود در بسته بندی های غذایی از گاز نیتروژن استفاده می شود. اما دلیل این کار چیست؟ وجود باکتری های هوازی در کنار اکسیژن باعث می شود که مواد غذایی به سرعت اکسید شوند و کیفیت و فرم طبیعی خود را از دست بدهند. دمیده شدن این گاز به مواد غذایی به منظور جلوگیری از رشد قارچ و کپک صورت می گیرد. برای مثال وقتی بسته چیپس سیب زمینی را میخرید، بسته آن با گاز نیتروژن پر شده است تا از کپک زدن سیب زمینی جلوگیری شود و ماندگاری آن بالاتر رود.

• خاصیت پوششی:
یکی از کاربرد های دیگر گاز نیتروژن در صنایع غذایی و بسته بندی، استفاده از آن به عنوان لایه پوششی برای محافظت غذا از اکسیژن است. این کاربرد در مخازن نگهداری مایعات (مانند روغن نباتی) به عنوان پر کننده فضای تبخیر محفظه خود را نشان می دهد. با این کار، مایع بدون تغییر نسبت به همان حالتی که در روز اول بود، حفظ می شود. به دلیل آن که گاز نیتروژن یک گاز بدون اثر و خنثی نیز به شمار می رود، تغییری روی کیفیت ماده غذایی رخ نمی دهد.

• تهیه مواد خوراکی:
شاید شما هم از دسته طرفداران بستنی های نیتروژنی باشید. یکی از کاربرد های جدید و به روز گاز ازت، استفاده از آن به عنوان سرد کننده و خنک کننده در بستنی ها و مواد خوراکی و تولید مواد سرد است.